Friday, May 7, 2010

MANFAAT HIJAU

Manfaat Teh Hijau begitu banyak, disebalik rasa yang menyegarkan,ianya juga mengandungi


catechin polypenol iaitu sejenis anti oksidan yang sangat kuat sehingga dapat mencegah pertumbuhan sel kanser, mengelakkan penyakit saraf seperti Parkinson dan Alzheimer, menurunkan kadar kolestrol low density lipoprotein (LDL) serta memperbaiki sifat pembekuan darah yang tidak normal.

Kandungan polypenol teh hijau mampu mengurangi resiko penyakit jantung turut membantu proses pencernaan makanan. Selain itu kandungan floridanya dapat mencegah pembentukan karies pada gigi, mencegah radang gusi dan gigi berlubang.

Teh hijau juga membantu penguraian gula menjadi tenaga yang mengurangkan kadar gula dalam darah. Dan teh hijau dapat mempercepat proses pembakaran kalori dalam tubuh yang dapat menurunkan berat badan.

Kandungan anti septik didalam teh hijau dapat menghilangkan rasa gatal pada kulit dan meredakan pembengkakan akibat gigitan serangga. Selain itu air teh hijau juga dapat melembabkan dan melindungi kulit dari efek sinar matahari.

0 comments: