There was an error in this gadget

Thursday, May 13, 2010

Aduhai Pesakit..



Ada Seorang doktor.. Sebuah Hospital, menjaga 2 pesakit yang kesemuanya melecur.. Kebetulan pada waktu dia bertugas, dia didatangi dengan sekumpulan penuntut sebuah kolej kesihatan.. salah seorang penuntut tadi hairan dengan keadaan pesakit-pesakit yang diterima oleh Tuan Doktor tersebut..
Tanpa segan silu, salah seorang penuntut menanyakan Tuan Doktor tersebut..


Pelajar: Tuan kenapa kesemua pesakit tuan melecur je.. tuan tak terima pesakit lain ke?

Doktor: Sejak 3 hari lepas inilah  sepasang pesakit yang saya terima, pesakit lain ada lagi tapi kat wad lain la.. wad saya semua pesakit melecur je buat masa ni..

Pelajar: Oh, boleh saya tau kenapa mereka semua melecur?

Doktor: Em, Maaf itu rahsia pihak hospital dengan pesakit, kalau kamu tak segan tanye la sendiri ngan diorang..

Pelajar: Ok, tuan  terima kasih..

Dengan perasaan yang agak tak malu.. pelajar tadi bertanya kepada pesakit pertama..

Pelajar: selamat pagi Encik, sehat ke?

Pesakit 1: saye nie nampak sehat ke?

Pelajar: Oh maaf, kalau soalan tadi menyinggung perasaan encik.. erm teruk ke keadaan encik?

Pesakit 1: ko nie lembab ke slow, dah tentu aku nie teruk tak nampak ke suku badan aku melecur?

Pelajar: oh sori bang, saye nak tau keadaan abg je.. em bleh saye tau macam mane abg boleh melecur macam nie?

Pesakit 1: Nie sebab org2 xpaham bahasa mcm ko la, org yang buat- buat pandai, bile orang bagi tau sume ok, bile tang buat sume tak ok.. tak reti cakap tak reti tak paham cakap tak paham ok, ok, meletup terus rumah aku.. bile orang tanye paham ke tak, wat-wat paham, sume paham sume ok..  ko paham ke tak nie ? lain  kali tenggok dulu, baru cakap ok ke tak..

Pelajar: ok bang saye paham bang, em jadi abg mcm mane skarang?

Pesakit 1: ei budak2 sekarang memang tak paham, jadi skarang nie aku sakit, so aku duduk spital, bila aku duduk spital aku nak relex buakn nk melayan soalan-soalan pandai mandai dari kau.. tadi kate paham.. pastu tanye lagi.. ko nie dari tadi lagi aku tengok tak paham2.. bla bla bla bla..


Disebabkan tak tahan dengan Ceramah motivasi yang diberikan lelaki tadi, pelajar terbabit meneruskan interview beliau ke pesakit seterusnya yang nampaknya agak tenang... bagi mengelakkan telinganya disimbah kata-kata pedas, pelajar tadi menyakan soalan kepada pesakit seterusnya dengan nada yang agak lembut

Pelajar: Selamat pagi bang.. maaf ye bang.. Saye dari kolej kesihatan.. saye ingin menemuramah abg untuk mengetahui keadaan abg, em jadi macam mane keadaan abg sekarang?

Pesakit 2: selamat pagi, ok je, melecur sikit je, ok takde masalah..

pelajar terbabit lega, kerana pesakit ini tidak emosi seperti pesakit tadi..

Pelajar: owh tapi saye tenggok abg punye melecur nie teruk, habis setengah badan nie?

Pesakit 2: eh ok jer.. jangan risau ok nie.. baru setengah badan je melecur.. kalau semua.. lagi parah. Ok jer nie, jangan risau.

Pelajar: macam mana ngan layanan yang diberikan kat hospital nie?

Pesakit 2: eh ok jer, takde masalah sume ok jangan risau.. ok jer takde masalah..

Pelajar: Em makanan ok? ubat2 ade ambik tak?

Pesakit 2: eh ok jer, makanan ok, ubat pon ok jer.. ok jer takde masalah..

Pelajar: Jadi pagi nie dah makan ubat?

Pesakit2: eh belum lagi.. tapi takper.. ok jer takde masalah..

Pelajar: Em, boleh saye tahu ape pekerjaan abg, senang saye nak buat ruukan untuk interview nie..

Pesakit 2: eh ok jer.. saye seorang wireman.. buat wiring umah orang.. ok jer takde masalah..

Pelajar: owh abg kerje ngan TNB ke? ke kerje sendiri? kerje nie bahayekan bang?

Pesakit 2: TNB pon bukan, sendirik pon bukan, saje je tolong-tolong orang, keje nie memang bahaya, tapi ok jer takde masalah..

Pelajar: owh kira abg nie ade lesen sendirik la? em dah lame ke buat kerje nie?

Pesakit 2: eh orang kampung macam abg nie, mane ade lesen dek, buat kerje nie pon  baru 3 hari je, blajar- blajar dik, ok ok takde masalah..

Pelajar: oh abg baru habis blajar wiring ke? bahe jugak kalau takde lesen? ape-ape jadi susah..

Pesakit 2: eh abg xpenah belajar pon wiring nie, baru cube gak nie.. ok je takde masalah stakat nie..

Pelajar: oh memang hebat abang nie baru belajar dah pandai.. em abg macam mane boleh melecur nie?

Pesakit 2: eh takde la hebat mane, bese-bese je.. em abg melecur nie, sebab kene kebakaran? ok jer takde masalah..

Pelajar: bile kene? ape yang terbakar? macam mane boleh terbakar?

Pesakit 2: em 3 hari lepas, umah pelanggan abang terbakar, abang ade kat sane sebab abang buat wiring kat umah die.. umah die terbakar sebab litar pintas.. tapi ok jer takder masalah


Pelajar: Aik? Ape abg wat kat umah die? macam mane boleh berlaku litar pintas?

Pesakit 2: Oh, Abg tengah test wiring mase tu, abang ganti wire baru untuk lampu depan umah die.. lepas siap wiring, die nak test lampu- lampu tu hidup ke tak.. tapi ok jer takdek masalah.. cume salah sambung sket jer tapi ok jer.. short sikit..

Pelajar: abis tu macam mane boleh jadi macam tu?

Pesakit 2: die nak test, pas die test, jadi  trip.

Pelajar: Abang cakap ape mase nak test? Kenape tak halang die?

Pesakit 2: abg cakap kat die.. sume ok takde masalah.. kalau nak test ok jer.. so die test jer.. mule-mule ok, pas die on suis je meletop..



Pelajar: hah meletup, ok apenye sampai meletup... dah meletup tu ape jadi? tuan rumah macam mane?

Pesakit 2: ok jer.. dah meletup abang terpelanting.. die pon same..tapi die ok jer..

Pelajar: Teruknya.. sampai macam tu skali.. ape yang ok nye.. ish-ish habis tu tuan umah tu ape cerita bang?

Pesakit 2: ok jer tuan umahnya tu, yang terbaring kat sane tu.. yang tengah relex-relex tu.. takde ape ok jer takde masalah.. saye teruk die ok je....

Pesakit 1: banyak la kau punya ok..

3 comments:

vanilla popsicle said...

hehe. klaka pesakit 2 tu. patut laa..

Ezad said...

hoh... ok ok aku paham... xder msalah...

Aidi-Safuan said...

hahaha.... tensen jer pesakit no 1 tuh. emo gler